top of page
  • Black Facebook Icon

הגרייהאונד בארץ הקודש

עודכן: 13 בדצמ׳ 2018


למרות היותו המהיר ביותר במשפחת כלבי הרוח הרי שלארץ הקודש הגיע הגרייהאונד מאוחר יחסית. ב-1971 הגיעו ארצה 2 גורות מבטיחות משוויץ. אייקה אוף ג'יפסיקוין הצטרפה לכלבי השנאוצר של ריטה טריינין (בית גידול בר-זקן), ופטריצ'יה אוף קריסטלינה (ערה) הצטרפה לכלבי הפודל של רוני לב ארי (בית גידול בית צמרון).


2 הכלבות הפליאו במסלולי הריצה ושנה לאחר מכן הצטרפו אליהם גם 2 זכרים, גם כן משוויץ (בזכות הרקע ה"שוויצרי" של משפחת טריינין)- בלקי פון קוורידה (בוני- שלא היה שחור) וג'וני אוף בלופלאורס (שהיה כחול) שהצטרפו לכלבי הפינצ'ר הננסי של אורה תמרי (בית גידול לבית יעל) ואחותה זמירה בורוכוביץ. בוני שהיה בבעלותו של מאיר, בנם של אורה ויהושע, הפך במהרה לכלב המהיר ביותר במירוצי החוג.


ההמלטה הראשונה בגזע לבית צמרון (שם פודלי מובהק) הייתה ב-24.8.73- בלקי (בוני) וערה חבקו 7 גורים כולם נושאי שמות מיתולוגיים- נפטון,הרמס ,בכחוס, ונוס, זאוס ..


באותה שנה מגיעה התגבורת האנגלית הראשונה- שונוולי סי של (האני) מבית גידול המפורסם shaunvalley של פראנק בראון באנגליה. האני-שבתעודת היוחסין שלה כלבים מפוארים כמו shalfleet sir lancelot, מצטרפת לבית הגידול לבית יעל של אורה תמרי. ונוס להית צמרון (סקיני) של אלי וענת חן רשומה כאם בית הגידול גיל חן, ההמלטה השנייה בארץ, האב המאושר היה ג'וני ובהמלטה זו (30.10.75) נולדה סם גיל חן שמצטרפת למשפחת טריינין ולמעשה תהיה אם בית הגידול בר זקן (שם שנאוצרי מובהק) בפלג הגרייהאונדי שלו.


ב-23.5.76 תהיה ההמלטה השלישית בגזע אצל אורה תמרי , בבית הגידול לבית יעל . האני וג'וני חובקים 9 גורים. כפיר חוזר לשוויץ, ומההמלטה זו מתפרסמים בעיקר בוני ואליס, שניהם אלופי ישראל. אליס תעשה היסטוריה כשתנצח בתערוכה הבינלאומית באשקלון 1978, ותוכתר בתואר הנכסף "כוכב התערוכה" BIS- ובוני יתפרסם ככלב הגידול הפורה ביותר בגזע – היו לו 49 צאצאים מ-9 המלטות.


ההמלטה הרביעית בגזע תהיה כעבור שנתיים, ב-9.5.78 אצל ריטה טריינין בבית הגידול בר זקן. סם גיל חן ובוני לבית יעל חבקו 5 גורים, מהם תתפרסם בעיקר אופליה בר זקן של יוסי סיון שתהיה במהרה לאלופת ישראל. אייקה השוויצרית וגייטי האנגליה (shaunvalley gayty ) והיפהפיה מתו בנסיבות טרגיות ובגיל צעיר ולא תרמו לבית הגידול בר זקן כפי שנצפה מהם. אולם בית גידול בר זקן ימשיך להיות הפעיל ביותר בגזע ב- 20 שנים הבאות כשלזכותו יירשמו למעלה ממחצית ההמלטות בגזע, וייבוא כלבים חדשים לחידוש וטיפוח הגזע.


תגבורת מהאיים הבריטיים מגיעה בדמותו של solstrand liberty light (ברטי) לימים אלוף ישראל. ברטי, מבית גידולה של דגמר קניס (Solstrand) תרם את חלקו לגידול באופן חד פעמי ומשמעותי – בהמלטה היחידה שלו עם אליס לבית יעל (ב-1979) הוליד את אלוף ישראל ג'ואי כוכב התערוכה שאכן היה כוכב וכלב הרבעה משמעותי בבית הגידול בר זקן. לג'ואי רשומים 39 צאצאים מ-5 המלטות, כולן בבית הגידול בר זקן. שנה אחרי ברטי מגיעה מאותו בית גידול באנגליה (ומאותה אם) Solstrand Maple Leaf (גילי) לאילנה טריינין בבית ניר, תוספת משמעותית לבית הגידול בר-זקן.




לשלושת בתי הגידול הפעילים בגזע מצטרף גם רון אבלס מכפר גלעדי (ובהמשך ממטולה) עם בית הגידול סאן (המלטה ראשונה ב-83).


עיון בספר הגידול של הגזע מגלה שב-15 השנים הראשונות לגידול הגזע בארץ – 1973-1988 נרשמו 29 המלטות עם 165 גורים. רוב הגורים מצאו ביתם בהתיישבות העובדת -בקיבוצים ובמושבים. למרות זאת (ואולי בגלל זאת!) נצפתה תמותה רבה בקרב הכלבים הצעירים, בעיקר כתוצאה מתאונות – מפגשים מהירים עם רכב והרעלות בשדות מרוססים.


בתערוכה העולמית שהיתה בתל אביב ב-1987, מנצחת את הגזע כלבה הולנדית, אולם מנצח קבוצות בתי האב היה מיודענו האלוף ג'ואי כוכב התערוכה. ומקום שלישי בתחרות בתי הגידול היה בית הגידול בר זקן עם קבוצת הגרייהאונדים שלו. הישג יפה בכל קנה מידה. על קבוצת בית הגידול כתב אז השופט בוב שטיין מארה"ב : "קבוצת הגידול הדגימה היטב את איכות הגידול בישראל, כל הכלבים האלו יכולים להתחרות היטב עם גרייהאונדים בארה"ב וברחבי העולם…"


את העשור האחרון של המילניום הקודם, בגידול הגזע בארץ, 1989-1999,אפיינה ירידה במספר ההמלטות והגורים. נרשמו 14 המלטות עם 72 גורים בלבד. אל רשימת כלבי ההרבעה המשפיעים בגזע הצטרפו בתקופה זו אלוף ישראל רינדרט בר זקן של ניסים דיין. (ג'ואי כוכב התערוכה- ונוס בר זקן ). לרינדרט נרשמו 6 המלטות עם 26 צאצאים.


מאיטליה הגיע גוצ'י הלוא הוא Isr CH Maestrale Dal Tornese (מגדלת - מריסה בריביו צ'ליני) של ערה ומשה שחר, לגוצ'י נרשמו 2 המלטות עם 13 גורים.



מאנגליה הגיעו האחים Isr CH Pentewan Trooper (טופי) של אריאלה רימר (לו רשומות שתי המלטות עם 13 גורים). ואחיו Tinsmith Int & Isr CH Pentewan (ספוטי) של צפרא סיריק (לו שתי המלטות עם 15 גורים) . (מגדל - פול טולינג).


בתי גידול נוספים בגזע מסוף שנות ה-90 - בית גידול בית נטלי של שוקי ואזאנה ,וטיגי'ס של צפרא סיריק.

במשך השנים יובאו לארץ מספר כלבים נוספים – מארה"ב ,מאנגליה, נורבגיה, פינלנד, ואיטליה. אבל הירידה במספר ההמלטות נמשכה גם לתוך המאה ה-21, רק 8 המלטות עם 48 גורים נרשמו עד 2007 ,ומאז לא נרשמו המלטות חדשות.

לשמחתנו מעולם לא התנהלו בארץ דיונים רציניים בנושא מרוצי כלבים והימורים , ולפיכך לא התפתח בארץ גידול גרייהאונד מקווי מרוצים כמו במדינות אחרות. יחד עם זאת מעולם לא המריא גידול כלבי הגרייהאונד בארץ מעבר למספרים הרשומים…משום מה תדמית הגרייהאונד היא של כלב גדול שצריך הרבה – הרבה מקום, תנועה, אוכל… ורק בעליו המכורים של הגזע יודעים איזה נפש נהדרת ומסתפקת במועט מכל דבר יש לגרייהאונד.

Comments


bottom of page